Éééés a vízum….

Sziasztok. 🙂

Akkor a vízum kérdés….. Amerikába jutásnak alapfeltétele, hogy rendelkezzünk vele, viszont több fajta van és nem mindegy, hogy  melyiket  választjuk. Persze van segítség ehhez is. A hajós munkához egy összetett vízum kell, ami magába foglalja a munkavállalás és a “tengerészet” vízumát. Ez a C1/D vízum. 

Az egész azzal kezdődik, hogy beballagunk egy tetszőleges MKB bankba ahol befizetjük a kötelező $160 vízum díjat, amit forintban kell megfizetni,de nem ám az aznapi árfolyamon, hanem fix 36.000 ft-ot. Én Január 28-án fizettem be, aznapi árfolyamon ez csak 32 ezerpárszáz forint lett volna, tehát ez bukós. 🙂 Ott adnak egy 2 példányos bizonylatot, amire jobban kell vigyázni mint az életedre! 🙂 Ha ez megvan, akkor be kell menni a GMN-hez, ahol a srácok szivesen segítenek, mivel ki kell tölteni egy DS-160-as nyomtatványt és egy futárlevelet (ezek nélkül a nagykövetségre be sem engednek). Majd ezekkel a kézben időpont egyeztetés alapján lehet menni. Sajna ezt CSAK egy 0690-es számon lehet megtenni (400ft/perc plusz ÁFA!!!!), viszont nagyon segítőkészek, én 4 és fél percig hallgattam, hogy még a vezetéknevemet is visszabetűzi: “Akkor, “C” mint Cecil, “S” mint Sándor,……. Fasza, mondom. 🙂 Na mindegy, tegnap reggel 9-re hívtak be, legyen nálam minden ami kell (útlevél, munkaszerződés, a kitöltött papírok, stb). Na, olyan fél 9-re a Szabadság téren voltam,de nem láttam az épületet. Lehet azért mert kb 4-5 méter magas szürke kerítés takarja és talán 10-12 egyenruhás rendőr pásztáz folyamatosan az épület körül.  A kerítésen túljutni az vicces volt: Kinn kell várakozni az utcán (hideg szél fújt!!), amig kijön egy biztonsági, akinek megmondod a neved, kihúz a listáról és megkér, hogy a kabátod húzd szét, pulcsit emeld fel és táskát/szatyrot mutass. Ha nem talált fegyvert vagy bombát, akkor várhatsz tovább az utcán, amíg kiszól, hogy be lehet fáradni (kb 20 perc).  Ott levetetik a kabátot és a táskát, amiket egy szalagra kell tenni, mint a reptereken és át kell sétálni egy fém detektoron. Elveszik a telefont és minden műszaki cuccot, mert semmi ilyet nem lehet bevinni, kaptam cserébe egy 43-as számot. Onnan már bemehettem a váróba,ahol sorszámot húztam: 135. Tök jó, pont a 110-nél járunk. 🙂 Meg is lepődtem mert kb 15 perc múlva hívtak,de ez csak az első állomás,ujj lenyomat vétel és a papírok rendezése majd várakozás tovább a 135-ös számmal az elbeszélgetésre. Több mint másfél óra múlva felcsendült a számom és mehettem is az angol nyelvű trécselésre egy hölgyhöz (konzul). Érdeklődött, hogy mit csináltam eddig itthon, voltam-e az USA-ban, merre hajózok majd aztán a kezembe adott egy cetlit, hogy VÍZUMKÉRELEM ELFOGADVA! 🙂 Hurrá! Ez azt jelenti, hogy az előzetesen kitöltött futárlevél alapján 72 órán belül házhoz szállítják 1.800 ft-ért (csak így juthatsz hozzá-kötelező). Kifelé már gyorsan haladtam, telók megvoltak,irány haza….

Ma reggel fél 9 körül a kertben pakoltam,amikor hallom veszettül ugatni a kutyákat. Ott állt a futár, kezében a vízumommal!!!! 🙂 Ez gyors volt! Ez is megvan,már csak repjegy kell,de még ráérek mert másfél hónap van addig. Nagyon várom már,főleg, hogy látom a többiek képeit Miamiból…….. most én is ott lehetnék már,ha több szerencsém van. Nem baj, majd májusban. 

Záróakkordként egy kép a Visa-ról! 🙂 Jók legyetek!

Üdv: Zoli

2013-03-20-18.40.23

 

a